Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα του Αρείου Πάγου. Μπορείτε να αναζητήσετε ανωνυμοποιημένες πολιτικές και ποινικές αποφάσεις (από το έτος 2007 και μετά) και να ενημερωθείτε για την πορεία των ποινικών υποθέσεων του δικαστηρίου.

Στην ιστοσελίδα των δικαστηρίων https://solon.gov.grμπορείτε να ενημερωθείτε για την πορεία των πολιτικών υποθέσεων (αναζήτηση με τον αριθμό υπόθεσης) καθώς και να δείτε τα πινάκια των επόμενων ημερών.

Οι Δικηγόροι οι οποίοι παραστάθηκαν στην εκδίκαση της υπόθεσης (ή πληρεξούσιοι αυτών) καθώς και οι διάδίκοι της υπόθεσης μπορούν να λάβουν απλό ή ψηφιακά υπογεγραμμένο αντιγράφο Πολιτικής και Ποινικής Απόφασης του Αρείου Παγου, εφόσον η υπόθεση έχει αρχειοθετηθεί.Η είσοδος στην εφαρμογή θα πρέπει να γίνεται μόνο μέσω της καρτέλας ΓΓΠΣ τόσο για δικηγόρους όσο και για διαδίκους.


Για πρόσφατες δημοσιεύσεις Πολιτικών αποφάσεων των τελευταίων μηνών, παρακαλούμε ενημερωθείτε πρώτα από το Solon.gov.gr για το στάδιο της υπόθεσης (εισαγωγή αρ. υπόθεσης και έτους στο ΓΑΚ, επιλογή "Λεπτομέρειες", καρτέλα "Δημοσιεύσεις", "Ημερομηνία Αρχείου") εάν έχει αρχειοθετηθεί. Για πρόσφατες δημοσιεύσεις Ποινικών αποφάσεων των τελευταίων μηνών, παρακαλούμε αναζητήστε την υπόθεση στη σελίδα του Αρείου Πάγου, στο σύνδεσμό "Ποινικές Υποθέσεις" και, εφόσον έχει αρχειοθετηθεί, μπορείτε να ζητήσετε αντίγραφο.Ανακοινώσεις:

17/6/2024
Ανακοίνωση για νέες αιτήσεις μετάθεσης ή τοποθέτησης Ιούνιος 2024.
23/5/2024
Ευρωεκλογές 2024 - Πληροφορίες

Αποστολή αποφάσεων αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών 2024 από τα κατά τόπους Πρωτοδικεία στο email: ekloges2024@solon.gov.gr,τηλ 2106419180,158 και 179 και στο υπουργείο Εσωτερικών, στο email e.atmatzidou@ypes.gr

Η ανακήρυξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των αναπληρωματικών αυτών, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16/06/2024 στις 10:00 στο ακροατήριο του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Απόφαση Ανακήρυξης 76/2024 των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των αναπληρωματικών αυτών.

26/3/2024
Δελτίο Τύπου

    ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

Είναι δεδομένο ότι ζούμε στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Στην εποχή, που η, μέσω αυτών, επικοινωνία συνεπάγεται την ευρύτατη και ταχύτατη δημοσιότητα καθώς και τη μονιμότητα, υπό την έννοια ότι, ακόμη και αν έχει μεσολαβήσει διαγραφή ανάρτησης, σχολίου, φωτογραφίας κ.λ.π. ή ακόμη και αν αφορούν σε ιδιωτικό «προφίλ», δεν υπάρχει οποιαδήποτε εγγύηση ότι δεν έχουν ήδη αντιγραφεί, επεξεργαστεί και διαμοιραστεί από εξουσιοδοτημένους ή μη τρίτους, χωρίς τη συναίνεση του χρήστη.

Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, από την ανάληψη των καθηκόντων τους, δεν απεμπολούν, βεβαίως, το δικαίωμα έκφρασης, όπως αυτό κατοχυρώνεται τόσο στα ημεδαπά όσο και στα διεθνή νομοθετικά κείμενα. Είναι αυτονόητο, όμως, ότι, από την είσοδό τους στο δικαστικό σώμα, αναλαμβάνουν τη στοιχειώδη υποχρέωση να λειτουργούν και να εκφράζονται, δημόσια, με αυτοσυγκράτηση. Οφείλουν, δηλαδή, να ασκούν το δικαίωμα έκφρασης με ιδιαίτερη προσοχή, με σύνεση, μετριοπάθεια και διακριτικότητα και με τη συμπεριφορά τους να περιφρουρούν το ηθικό ανάστημα, την αξιοπρέπεια, την ακεραιότητα και την αμεροληψία τους, ώστε να μη προκαλούν δυσμενείς ή ακόμη και αλγεινές εντυπώσεις και να θίγουν το κύρος της Δικαιοσύνης. Η χρήση, λοιπόν, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από δικαστές και εισαγγελείς, είτε αυτή γίνεται με είτε χωρίς τη δήλωση της δικαστικής ιδιότητας ή των στοιχείων της ταυτότητάς τους, πρέπει να συνάδει, να προάγει και να εξυπηρετεί τις αρχές της δικαστικής συμπεριφοράς. Συνεπώς, οι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήσεις, σχόλια, φωτογραφίες, βίντεο ή μηνύματα κ.λ.π. δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, που εκφεύγουν των ορίων αυτών, συνιστούν αυτονοήτως συμπεριφορά πειθαρχικώς ελεγκτέα, κατ’ άρθρο 109 παρ. 2 περ. δ’ του ν. 4938/2022, με τις εντεύθεν δυσμενείς γι’ αυτούς συνέπειες.

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου
Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα

15/3/2024
Δελτίο Τύπου

    Στις 13/3/2024 η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας κ. Laura Codruta Kövesi, πραγματοποίησε, κατόπιν αιτήματός της, εθιμοτυπική επίσκεψη στον Άρειο Πάγο και συναντήθηκε με την Πρόεδρο και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. περισσότερα

22/2/2024
Απόφαση Διοικητικής Ολομέλειας 2/2024

    Πρακτικά και απόφαση της υπ' αρίθμ 2/2024 Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

8/2/2024
Κοινή Ανακοίνωση Προέδρου και Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου

Η Πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ως εκπροσωπούσες τους Έλληνες δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, θεωρούν υποχρέωση τους, κατά τον δεδομένο, κρίσιμο για τον θεσμό της Δικαιοσύνης, χρόνο, να δηλώσουν τα εξής:  περισσότερα...

8/2/2024
Δελτίο Τύπου

    Κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ως αρμόδιο Πειθαρχικό Δικαστήριο σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 72, 111 και 113 παρ.2β του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (Ν.4938/2022), αποφάσισε την επιβολή της ποινής της οριστικής παύσης σε πέντε δικαστικούς λειτουργούς και την επιβολή της πειθαρχικής ποινής προστίμου σε έναν δικαστικό λειτουργό. Οι αποφάσεις αυτές υλοποιούνται με την έκδοση προεδρικού διατάγματος που δημοσιεύεται περιληπτικά στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρείου Πάγου
Παναγιώτης Λυμπερόπουλος
Αρεοπαγίτης

11/1/2024
Κοινό Δελτίο Τύπου Αρείου Πάγου - Εισαγγελίας Αρείου Πάγου σχετικά με αιτήματα προς την Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

Σχετικά με τα από 10/1/2024 αιτήματα, που υπέβαλαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία και ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής, στη Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου για αποστολή στοιχείων της προκαταρκτικής πειθαρχικής διαδικασίας, περισσότερα...

21/12/2023
Εορταστικός χαιρετισμός της Προέδρου του Αρείου Πάγου.

18/10/2023
Κοινή ανακοίνωση Αρείου Πάγου - Εισαγγελίας Αρείου Πάγου.

18/9/2023
Ανακοίνωση της Προέδρου του Αρείου Πάγου στους Δικαστικούς Λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους της χώρας επ’ ευκαιρία της ενάρξεως του νέου δικαστικού έτους 2023-2024.

18/8/2023
Κατεπείγουσα ανακοίνωση της Προέδρου του Αρείου Πάγου (Αρ. Πρωτ. 2106/2023) προς τους Διευθύνοντες τα Πρωτοδικεία όλης της χώρας, με θέμα τις παράνομες καταλήψεις του αιγιαλού και της παραλίας σε παραθαλάσσιες, παραλίμνιες και παραποτάμιες εκτάσεις.

28/7/2023
  ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΛΑΠΑ-ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΕΑ

  Η κατά τη συνταγματική επιταγή επιλογή μου στην κορυφαία θέση της Προέδρου του Αρείου Πάγου περιποιεί σε μένα εξαιρετική τιμή. Η έναρξη άσκησης των καθηκόντων μου συμπίπτει με τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας, την ανυπολόγιστη φυσική καταστροφή ευρύτατων περιοχών της πατρίδας μας, την εκκένωση οικισμών και την κατάκαυση εστιών και περιουσιών των συμπολιτών μας, παρά τις υπεράνθρωπες, τις ηρωϊκές προσπάθειες των μονάδων πυρόσβεσης και των εθελοντών. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας επιχείρησης κατάσβεσης, στην περιοχή της Καρύστου, ο Χρήστος και ο Περικλής έδωσαν τη ζωή τους στη χώρα. Οι ανυπολόγιστες συνέπειες των πυρκαγιών σε βάρος της ζωής και της περιουσίας των πληγέντων συνανθρώπων μας, επιτείνουν την τεράστια ευθύνη, την οποία εμπεριέχει το αξίωμα, το οποίο αναλαμβάνω να υπηρετήσω.

Είμαι πεπεισμένη ότι σε αγαστή συνεργασία με τους συναδέλφους μου, δικαστικούς λειτουργούς της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, όλων των βαθμίδων, άπαντες προσηλωμένοι στο καθήκον μας, ως εγγυητών των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών, με τους ακαταπόνητους συνεργάτες μας, δικαστικούς υπαλλήλους και τους συλλειτουργούς της δικαιοσύνης, τους δικηγόρους της χώρας, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή και αδύνατη προσπάθεια, προκειμένου να υλοποιήσουμε, με τη συνδρομή της Πολιτείας, το επιτακτικό αίτημα της ορθής και έγκαιρης παροχής έννομης προστασίας, ως συμμόρφωση στις αρχές του Κράτους Δικαίου.

20/12/2022
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Ε.Δ.Ε. ΣΤΙΣ 17-12-2022
3/11/2022
ΕΓΓΡΑΦΟ της Προέδρου του Αρείου Πάγου προς τους δικαστές της χώρας.
19/10/2022
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ της Προέδρου του Αρείου Πάγου στην επιστημονική εκδήλωση με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, στο πανεπιστήμιο Αθηνών, στις 18 Οκτωβρίου 2022.
12/9/2022
ΕΥΧΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2022-2023.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ, ΣΤΙΣ 9-9-2022.
21/6/2022
ΠΡΑΞΗ της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΡΘΡΟΥ 20Α ΚΠΟΛΔ
13/5/2022
Νέο δελτίο τύπου για την 5/2021 Πολιτική Ολομέλεια με θέμα:

"Ο χειρισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών από υπαλλήλους άλλων κλάδων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εκτός των ειδικών κλάδων πληροφορικής, δεν γεννά αξίωσή τους από αδικαιολόγητο πλουτισμό."
11/2/2022
ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΠ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΙΟ ΑΚΟΥΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗ
10/2/2022
Ομιλία της Προέδρου του Αρείου Πάγου στην τελετή ορκωμοσίας των σπουδαστών της 28ης εκπαιδευτικής σειράς της Ε.Σ.Δ.Ι.
18/1/2022
Δήλωση της Προέδρου του Αρείου Πάγου

Οι αναφορές στις συνθήκες απονομής δικαιοσύνης στη χώρα μας, με απαξιωτικές και μάλιστα υπό μορφήν δόγματος κρίσεις γι’ αυτήν, με σαφείς υπαινιγμούς για την ανεξαρτησία της, επιχειρούν αυτό ακριβώς που καταγγέλλουν: Να εργαλειοποιήσουν δηλαδή τη Δικαιοσύνη, είτε για να κάμψουν το ηθικό των δικαστικών λειτουργών και την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη, είτε για να προκαταλάβουν τη κρίση των δικαστών, η οποία είναι και θα παραμείνει ανεξάρτητη. Όσοι επιθυμούν πραγματικά να προστατέψουν τη Δικαιοσύνη, δεν έχουν παρά να την αφήσουν, οριστικά, έξω από πολιτικές αντιπαραθέσεις και σκοπιμότητες.

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου

Μαρία Γεωργίου

27/12/2021
Ευχές της Προέδρου του Αρείου Πάγου στους Δικαστές της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης και στους δικαστικούς υπαλλήλους της χώρας.
22/9/2021
Ανακοίνωση προς τους κ.κ. Αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου

14/9/2021
Ευχές της Προέδρου του Αρείου Πάγου κας Μαρίας Γεωργίου, στους δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους για την έναρξη του δικαστικού έτους.

27/7/2021
Επιστολή της Προέδρου του Αρείου Πάγου προς τους Δικαστικούς Λειτουργούς και Δικαστικούς Υπαλλήλους της χώρας.
2/07/2021
ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
24/6/2021
Αποχαιρετιστήρια ομιλία της Προέδρου του Αρείου Πάγου κυρίας Αγγελικής Αλειφεροπούλου

Ομιλία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρίου Βασιλείου Πλιώτα προς τιμήν των αποχωρούντων δικαστικών και
εισαγγελικών λειτουργών.